dimecres, 25 de febrer de 2009

Ple General Conjunt ACGA-MJAC-Xiquets

Madrid, 7 i 8 de febrer.


Com ja tots sabeu, cada trimestre el president diocesà del Moviment, assisteix als Plens Generals a Madrid, que no es altra cosa que la reunió de tots els presidents de Moviments que tenim les mateixes característiques: Moviments d’Acció Catòlica General. Moltes vegades m’agradaria poder informar més de tot lo que parlem allí, encara que no sigui una informació exhaustiva (susceptible d’avorrir), però si de les coses més rellevants que ens interessen a tots.


M’agradaria posar-vos breument en antecedents. No sé si tots en sou conscients, però tota aquesta moguda de la vinculació amb altres diòcesis va començar així en serio, el dia 11 de juny de 2004, a les 20:00h a la Parròquia de Sant Pere de Benicarló. La nova Comissió Diocesana s’estrenava aquell curs i ajudats pel consiliari diocesà va organitzar una reunió amb el President i el Consiliari General del MJAC (Moviment d’àmbit estatal que aglutinava Moviments de Joves de diferents Diòcesis). El dia següent a aquesta reunió, es va celebrar a l’Ermita del Remei d’Alcanar, la Plenària de responsables del tercer trimestre dels grups que existien per aquelles dates. Ens acompanyaven, com sempre, un bon grapat de consiliaris per animar-nos i encoratjar-nos. Allí, a més de fer una interessant revisió de com havia anat el curs i plantejar noves propostes a la Comissió Diocesana, es va fer una explicació de que era el MJAC i quines coses podia aportar-nos i quines altres podríem aportar natros a altres joves de fora de la nostra diòcesis.


Doncs bé, després de gairebé 6 anys d’aquell dia, estem molt a prop de fer realitat el Projecte que ens pot portar a treballar molt més units aquí a la Diòcesis entre xiquets, joves i adults com un únic Moviment i a més a més, a tenir l’oportunitat de relacionar-nos amb altres de fora de casa nostra. Tot això ja s’ha anat dient en anteriors Assemblees, però crec que es necessari fer-ne més ressò i per tant intentarem que el Bloc sigui un bon mitjà per fer-vos arribar aquesta informació i atendre les possibles preguntes que tingueu al respecte.


I sense allargar-me més, passo a explicar-vos les tres coses més rellevants que es van fer en aquest últim Ple. En primer lloc es va parlar de l’Assemblea de Constitució del Moviment d’Acció Catòlica General. Dos de les coses relacionades en aquest punt eren la tria del logotip del nou Moviment i el Cartell de l’Assemblea. El cartell no va quedar clar quin seria, ja que se’n havien presentat uns quants, però cap convencia. Pel que fa al logotip ús ensenyo el que es va triar, per què ens pugem anar familiaritzant. El de color blau identificarà el sector d’Adults, el roig el sector de Joves i el verd el sector de Xiquets. El de color negre serà el general que englobarà als tres sectors com un únic Moviment.


Logo


En segon lloc, remarcar la presentació dels estatuts, els quals un cop esmenats per la Junta d’Afers Jurídics de la CEE (Conferència Episcopal Espanyola) es van retornar al Ple per ser ratificats.  La totalitat del text, va ser redactada per una comissió formada per advocats i persones enteses en la matèria pertanyents al Moviment, per la qual cosa no es van poder fer gaires aportacions, ja que és un text jurídic bastant general. Ara falta que la CEE els aprovi cosa que esperem que serà ben aviat. Tot això que sembla feixuc, i ho és, és una cosa important ja que entre altres coses, els estatuts regulen el funcionament intern de l’associació i ens permeten optar a subvencions i altres beneficis que ens ofereix el sistema actual.


I en tercer lloc, informar de la interessant xerrada que ens van oferir  l’Associació FIARE, que es una entitat de Banca Ètica. Ens van explicar que s’encarreguen de finançar projectes promoguts per entitats sense ànim de lucre que busquen un impacte social positiu (promoció de la dona, educació i cultura, cooperació internacional, reinserció laboral...).  A tots els assistents a la xerrada ens va semblar una molt bona iniciativa i una forma de poder contribuir amb part dels teus estalvis a fer un mon més just. Ús animo a que entreu a www.fiare.org i ús informeu. Crec que ús semblarà una bona cosa i a més, pot ser una opció per a poder concretar en el nostre compromís amb els canvis estructurals, tant necessaris per un món més just.


A més a més d’aquest punts i altres que es van tractar el Ple, tinc la necessitat de compartir en tots vatros, la gran experiència personal que al llarg d’aquestes reunions he anat vivint. La gran riquesa que t’aporta poder compartir amb altres les experiències i realitats en el camp de la fe i en l’experiència de Moviment, no es pot pagar en diners. Gràcies a aquesta experiència d’obertura he pogut conèixer gent magnífica i he intentat de manera senzilla, que els altres coneguin el que som i fem a la Diòcesis de Tortosa.  Ús ben asseguro que no és poc. Espero i desitjo de tot cor que tot el treball fet en aquesta direcció sigui sempre en bé de tots  i que porti molts fruits per al Regne.


Agustí Adell

2 comentaris:

 1. Ohhhh Agustí! Segons com m'ha semblat que té una mica de to a carta pontifícia hehe però està molt bé tot això!!! És un esforç important establir vincles i saber que no estem natros sols, i que s'està fent molt pels joves i no només pels joves. Gràcies pel temps que hi estàs dedicant!

  I bé, ja s'apropen les trobades de 3er i 4rt... preparats???

  ResponSuprimeix
 2. Ei!!!

  Si, ja sé que l'escrit és una mica formal, però la veritat és que no sabia molt bé com fer-ho i vaig tirar per aquí.

  Ara la propera setmana tornem de trobada!!! Estic molt content perquè es demostra que sabem treballar en paral.lel.

  Ara el que caldrà reforçar de cara els propers cursos és l'organització ja que ara només estem Marisol, Carlos i Jo en la CD i crec que estaria bé que hi hagués més jovens.

  Una abráçada a tots.

  ResponSuprimeix